Blíží se oslava narozenin, máte pozvané hosty a chystáte se k přípravě slavnostního občerstvení. Pravděpodobně tam nebudou chybět obložené chlebíčky, jednohubky, sladké zákusky, možná dáte přednost ovocným koktejlům a zdravým džusům před alkoholickými nápoji a také oříškům a sušenému ovoci. Pak vás možná napadne pořídit ještě nestárnoucí klasiku, která se na každém slavnostním stole vyjímá – bramborové lupínky a slané tyčinky.
Jsou-li bramborové lupínky smažené na kvalitním rostlinném, BIO, nerafinovaném a za studena lisovaném oleji, pak proti tomu nelze nic namítat, ale slané tyčinky? Vždyť se vyrábí jako všechny tradiční pochutiny tohoto typu z bílé pšeničné mouky, a to nemá s racionální výživou nic společného.
Nevěšte hlavu, tyčinky lze nahradit zdravější variantou – celozrnnými tyčinkami. Jsou upečené z kvalitní celozrnné špaldové mouky, takže si pochutnáte a ještě uděláte něco pozitivního pro své zdraví. Na první pohled jsou k nerozeznání od těch klasických z bílé mouky a my bychom si měli objasnit, kde je vlastně problém, pokud upřednostníte tyčinky necelozrnné.
Nenajdete v nich žádnou vlákninu – pokrmy bez vlákniny se obtížně tráví a setrvávají dlouhou dobu v trávicím traktu, čímž podporují intoxikaci odpadními látkami. Bez vlákniny nefunguje správně střevní peristaltika a časem dochází k civilizačním problémům, jako jsou různé alergie (např. na lepek), cysty a v horším případě i zhoubné nádory.
Jsou chudé na živiny – sice si na nich pochutnáte, ale tento „materiál“ vám živiny z těla spíše bude odebírat, než aby vám nějaké daroval. Bílá mouka je vymletá pouze z vnitřního obilného endospermu a tam se vyskytuje sice mnoho sacharidů a proteinů, ale minimum minerálů a stopových prvků, tedy základních potřebných výživových surovin. Špaldová celozrnná mouka obsahuje všechny živiny v přirozeném poměru tak, jak nám je nabízí matka příroda.