K samotné kávě musíme přistupovat podobně jako k vínu. Vychutnat si její vůni a chuť je v podstatě to nejdůležitější co nám přinese, včetně povzbuzení. Jen ji těžko budeme hledat v regálech supermarketů, kde je spoustu podobných výrobků, ale bohužel s tou pravou kvalitou to nemá mnoho společného. Je to stejné jako bychom srovnávali například krabicové víno a kvalitní víno přímo ze sklípku.
Výběrová káva se skládá z kávových zrn té nejvyšší kvality. Zrna vyrostla na specifické půdě a samozřejmě jsou ovlivněna i klimatem. Každý výrobek, který se dostane k nám na trh je označený etiketou a na ní je uvedena i země, odkud k nám přichází. Včetně samozřejmě oblasti, kde byla pěstovaná a s označením plantáže. Je zvláštní, že její vůni a chuť ovlivní nejen odrůda, doba sklizně, ale i způsob pražení. Některá káva bude mít chuť po oříškách, švestkách nebo i čokoládě. Taková káva si zaslouží úplně jinou péči.
Kde ji zakoupit
Určitě budeme muset vyhledávat speciální kavárny nebo pražírny, které nabízejí velmi kvalitní výrobky. Existují také různé e-shopy, které jsou plné různorodých druhů. Malé kavárničky jsou na druhou stranu výhodné v tom, že baristé vám kávu mohou i namlít a to přesně podle toho, jaký máte doma přístroj na výrobu. Pokud samozřejmě nemáte vlastní mlýnek nebo kávovar s mlýnkem.
French press vyžaduje připravit zrna tak, že musí být hrubě namletá a džezva zase funguje opačně, velmi jemné namletí je to správné. A takový aeropress vám umožní připravit si kávu na svých cestách, dovolených a i v kanceláři, takže vlastně všude můžete mít svůj oblíbený nápoj. Pokud budete mít napěněné mléko, tak si svůj zážitek z výborné kávy můžete zpříjemnit obrázkem z mléčné pěny. Že nevíte jak na to? Zkuste navštívit například festival, kde se můžete mnohé dozvědět nejen o kvalitních výrobcích, ale i přípravě. Pak vás nepřekvapí podobné názvy jako ristreto, long espresso, americano, flat white a podobně.